fbpx

Ce este protocolul SSL si de ce este important sa îl ai pe websiteul tau ?

Online versus Offline
Protocolul SSL (Secure Sockets Layer)

 

Protocolul SSL – Este un standard criptografic ce asigura securitatea comunicatiilor online prin intermediul unei conexiuni criptate intre un client (de exemplu, un browser web) si un server. Acest protocol a fost ulterior inlocuit de catre TLS (Transport Layer Security). Termenul „SSL” este adesea folosit in mod generic pentru a descrie ambele protocoale.

Protocolul SSL ofera o modalitate sigura de a transfera date intre doua parti, folosind criptare pentru a proteja informatiile impotriva interceptarii si manipularii nefavorabile.

 

Procesul de securizare in cadrul protocolului SSL implica urmatorii pasi:

 

∙ Handshake (Strangerea de mana). Inainte ca datele sa fie transferate, clientul si serverul efectueaza un proces de strangere de mana pentru a stabili parametrii de criptare si autentificare. Aceasta include negocieri pentru algoritmi criptografici, schimb de chei si verificarea certificatelor digitale pentru autentificare.

 

∙ Criptarea datelor. Odata ce strangerea de mana este finalizata, datele trimise intre client si server sunt criptate, ceea ce inseamna ca acestea sunt codificate intr-un format incomprehensibil pentru oricine intercepteaza comunicarea fara cheia corespunzatoare.

 

∙ Autentificare. SSL permite verificarea identitatii serverului prin intermediul certificatelor digitale. Acest proces impiedica atacatorii sa creeze site-uri web false ce se dau drept legitime.

 

∙ Integritatea datelor. SSL protejeaza datele impotriva manipularii in timpul transmiterii. Orice modificare a datelor in timpul transferului va duce la detectarea erorilor, iar conexiunea se va inchide in mod automat pentru a preveni potentialele atacuri.

 

De ce este important sa ai acest protocol:

 

∙ Confidentialitatea datelor. SSL/TLS cripteaza datele transferate intre utilizatori si server, prevenind astfel interceptarea si citirea informatiilor sensibile de catre terte parti. Acest aspect este crucial in special pentru informatii personale, cum ar fi parole, numere de carduri de credit sau detalii financiare.

 

Autentificare si incredere.  Protocolul SSL/TLS faciliteaza autentificarea serverului, asigurandu-te ca te conectezi la site-ul corect si nu la un site fals creat de atacatori. Acest lucru ajuta la prevenirea atacurilor de tip „Man in the Middle”.

 

∙ Protectia impotriva manipularii datelor. SSL/TLS asigura integritatea datelor, astfel incat informatiile sa nu poata fi modificate sau alterate in timpul transferului. Aceasta protejeaza impotriva atacurilor in care datele sunt corupte in tranzit.

 

∙ Conformitate cu normele de securitate.  In multe jurisdictii si industrii, utilizarea protocolului SSL/TLS este obligatorie.

 

 

Protocolul SSL (si succesorul sau, TLS) joaca un rol vital in asigurarea securitatii comunicarilor online. Protejeaza datele si intareste increderea utilizatorilor in mediul digital.

Servicii Dezvoltare Web Marketing Mentenanță